Een Bijzonder Huis
De zorgvraag van ouderen die in een verzorgingshuis wonen wordt mede bepaald door hun culturele achtergrond. In verzorgingshuis Raffy wonen zowel Molukse als Indische ouderen. Raffy maakt zich sterk om voor beide groepen een zo goed mogelijk zorg, gesneden op de eigen achtergronden en cultuur, te bieden. Aangezien ze beiden uit het voormalig Nederlands-Indië afkomstig zijn, mag het duidelijk zijn dat deze ouderen veel gemeenschappelijk hebben, maar er zijn uiteraard ook verschillen te benoemen.
Aspecten van de Indische en de Molukse cultuur die van invloed zijn op de zorgverlening, de dienstverlening en de huisvesting.
Als we spreken over dé cultuur van de mensen die afkomstig zijn uit het voormalig Nederlands-Indië moeten we ons realiseren dat er sprake is van een grote verscheidenheid binnen deze gemeenschap, zowel wat betreft het verleden en de ervaringen in de oorlog als wat betreft hun oorsprong en godsdienst.Het voormalig Nederlands-Indië was een grote archipel met heel veel grotere en kleinere eilanden, elk met zijn eigen gewoonten en gebruiken.Er is dus allerminst sprake van één homogene groep. Desalniettemin mag gerust gesteld worden dat deze ouderen veel gemeenschappelijk hebben.
In deze zijn er een aantal aspecten die de aandacht trekken:
De taal die men spreekt
het voedsel dat men eet
de voorliefde die men heeft voor gezamenlijk eten
de gastvrijheid die men tentoon spreidt
het grote aantal sociale contacten dat men heeft (waarbij overigens tevens voldoende ruimte is voor privacy)
de behoefte aan huiselijkheid
het respect dat men heeft voor de levenservaring en levenswijsheid van ouderen
de band die men heeft met de natuur
de spiritualiteit
de hoge mate van lichamelijke hygiëne
de bescheidenheid en het vrijwel ontbreken van assertiviteit
de eigen wijze van communiceren
de specifieke omgangsvormen en de sterke band die men heeft met het verleden.
Van groot belang zijn de gezins- en familiebanden. Niet alleen de relatie met het gezin is belangrijk maar ook de relatie met de omringende familie en schoonfamilie. Deze saamhorigheid uit zich heel duidelijk bij het gezamenlijk op een intense manier beleven van verjaardagen, bruiloften, religie, uitvaarten, herdenkingen en andere ingrijpende gebeurtenissen.
Wat allen gemeen hebben is het vertrek uit Indonesië en de kille ontvangst in Nederland. Een proces dat zich in de jaren vijftig heeft afgespeeld. Het opnieuw moeten opbouwen van een thuis, een toekomst en het trachte